De symmetrie in biologische structuren is van wezenlijk belang voor het functioneren.
Gepubliceerd in “SPORTGERICHT” vakblad voor leraren lichamelijke opvoeding.
vakblad voor training, onderwijs en wetenschap
57e jaargang – nummer 5 – oktober 2003
Leven is het ultieme voorbeeld van werkende complexiteit.
Een universele reeks van bouwregels lijkt als leidraad te dienen voor het ontwerp van organische structuren. Deze leidraad is er zowel voor eenvoudige koolstofverbindingen als voor complexe cellen en weefsels.
Een organisme (bacterie, paard of mens) ontwikkelt zich door een onnavolgbare opeenvolging van interacties. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vast aantal verschillende componenten. Deze componenten, of subsystemen, zijn opgebouwd uit kleinere moleculaire bouwstenen, die onafhankelijk van elkaar, hun eigen dynamisch gedrag vertonen.
Een voorbeeld van het dynamisch gedrag is de mogelijkheid om chemische reacties te katalyseren.
Wanneer deze bouwstenen worden gecombineerd in een wat grotere functionele eenheid, zoals in een cel of in een weefsel, dan ontstaan echter volslagen nieuwe en onvoorspelbare eigenschappen.
Daartoe horen bijvoorbeeld ook het vermogen om te bewegen, van vorm te veranderen en te groeien.
Alle levende organismen worden gemaakt van dezelfde bouwstenen: respectievelijk gaat het om C, H,O, N en Ph. atomen. Het enige onderlinge verschil is gelegen in de positionering van bovengenoemde atomen.
Zolang er leven is op aarde past de natuur eenvoudige assemblageregels toe.
Dit gebeurt in een zich continu herhalend patroon.
Een herhalend patroon vanaf de kleinste, eenvoudige moleculaire structuren tot aan de grootste complexe weefsels. De bouwwerken worden opgebouwd met; spiralen, driehoeken, viifhoeken, zeshoeken.
Het fenomeen waarbij componenten samengaan om grotere, stabiele structuren te vormen, die nieuwe eigenschappen hebben en niet voorspelbaar zijn uit de onderdelen waaruit ze gemaakt zijn, staat bekend als het zelfassemblerend vermogen.
In het menselijk lichaam gaan grote moleculen zich samenvoegen in cellulaire onderdelen, bekend als organellen.
Cellen voegen zich samen tot organen etc.
Collagene draden
Het resultaat ervan is, dat een lichaam wordt opgebouwd als een laag na laag gestapeld systeem. Een systeem dat zelf weer een onderdeel is van een groter systeem.