Scoliose

Oorzaken en gevolgen.

“L’opprobre” noemden de Fransen het, “de schande van de Orthopedie”

Behalve corsetten en operaties zijn ze in de Orthopedie, bij voorbeeld qua preventie, nooit verder gekomen.

Een mogelijke reden hiervan is, “en voor mij de meest waarschijnlijke”, dat een scoliose in den beginne niets met de botten ” the core business” van de orthopedie zelf te maken heeft.

 

De rug heeft een staand golfpatroon tegen de zwaartekracht in. Zo een golfpatroon heeft véél voordelen, wat betreft maximale belasting, vering en beweeglijkheid, dan een rechte rug. Het probleem bij de scoliose is dat ergens in de jeugd, in de groei, het golfpatroon verstoord wordt. Meestal als gevolg van een mechanische kracht op de wervelkolom. Indien het heilgbeen scheef komt te staan krijgen we een fase verschil in het golfpatroon en gaat er vanuit de tussenwervelschijf iets mis en niet met de botten, cq. wervels zelf.

In de groeifase komt ± 3 Atmosfeer (Bar) druk (P) van de kern van de tussenwervelschijf. De Nucleus Pulposis.

Elke “jonge” tussenwervelschijf heeft een kern met een expansiekracht “Imbibition” van 3 atmosfeer. Er zijn dus ± 23 kernen van 3 atmosfeer elk, die alle kanten op duwt. Omhoog naar voren naar achteren etc. Deze kracht is dus 2 atmosfeer groter dan de kracht die van buitenaf op ons drukt. Wij worden als mens dus omhoog en uit elkaar geduwd van binnenuit. (Behalve bij dwergmensen of lilliputters, daar ontbreekt genetisch het 3 atmosfeer druk systeem.) Indien een wervel door een val verschoven is ontstaat er een asymetrische “groei”kracht van binnen uit, omdat de kern niet meer mooi gecentreerd is. Het centreren van de nucleus pulposis is een taak van de anulus fibrosis, die als een ring, een soort gevangenis muur om de kern heen ligt. In het vroege begin van de standafwijking is er door zeer deskundigen OMG ers nog iets aan te doen. Echter helaas moet men er snel bij zijn, anders zijn de aanpassingen van de hoge drukkernen aan de wetten van het golfpatroon irreversibel. Het zou medisch een fantastische zaak zijn indien elk kind van 8 tot 13 jaarlijks “preventief” onderzocht wordt door een “klassiek” Orthomanueel arts. Helaas ontbreekt ten ene malen het inzicht in deze materie bij andere artsen, osteopaten, chiropractoren en fysiotherapeuten. Dit zal echter nooit toegegeven worden door betreffenden. Doe maar fysio of heilgymnastiek is de stomste opmerking die ze kunnen maken. De krachten die van binnen uit komen laten zich niet corrigeren met oefeningen en goede gesprekken.

Een theorie over het ontstaan van een “ideopatische” scoliose.

Dit lijkt op een contradictie omdat ideopatisch betekent dat we het eigenlijk niet weten.

De tussenwervelschijf zit stevig vast aan de dunne rand van de wervel, de ring apofyse geheten. (en dus niet in het centrum).

Na een behoorlijke val op een bekkenhelft kan het sacrum scheef komen te staan. De wigvormige tussenwervelschijf tussen L5 en S1 roteert een fractie naar de zijkant en veroorzaakt een links rechts hoogte verschil. De 3 atmosfeer powergel zorgt van binnen uit (die niet meer centraal ligt) voor een asymetrische opwaartse kracht en duwt de wervel (‘s) scheef.

Dit probleem met de powergel kan zich ook hoger in de rug voordoen door verschuiving van wervels ten opzichte van elkaar. De rotatie in de discus is een fractie omdat L5 niet echt kan roteren, vanwege de facetten, maar wat in eerste instantie gebeurt is dat de lenden lordose naar de zijkant lateraal roteert (om de lengte as).

 

Wervels kunnen verdraaien.

 

De behandeling van de scoliose kent “zelfs” binnen de Orthomanuele Geneeskundigen diverse opvattingen en benaderingen, mede afhankelijk van de defenities die gebruikt worden.

 

Varierend van niets aan doen, tot trachten de bochten te verbeteren.

Vele behandelen op basis van pijnklachten of en de rug beweeglijk te houden.

Succes van de behandeling moet worden bepaald door de klant en nooit door de arts of therapeut zelf.

Want is een verbetering van10 graden, bijvoorbeeld van 30 graden naar 20 graden een succes te noemen? Stel dezelfde vraag met erbij dat de pijnklachten niet verminderen? Dezelfde vraag met als de rug weer terugdraait naar 28 graden, zonder behandeling binnen een jaar? Dezelfde vraag gegeven dat het bij een Schroth therapie sessie 8000 euro kost. En ga zo maar door.

Alleen klanttevredenheid is een “bepaald” succes.

 

 

De mens zoekt tegen de zwaartekracht in een stabiele positie met gebruik van zo weinig mogelijk energie.

Indien er een vorm van instabiliteit ontstaat bv. door een bekkenscheefstand, of een thoracaal trauma, maar ook door een echt beenlengteverschil, of aangeboren bindweefselzwakte zoals “De Marfan”, dan zal het totaal der delen gaan draaien totdat er een stabiele positie is gevonden. Deze positie wordt door spierkracht en bandweefsel gestabiliseerd en kost heel veel energie.

Een hoog energetische stabiliteit.

Een scoliose ontwikkeld zich via de natuurwetten over een golfpatroon.

 

Narcoses, bij operaties, met veel spierontspanning kunnen enorme verslechtering geven in deze fase.

 

Is er wat aan te doen, bv. terugdraaien, of kan men alleen verslechtering, verder draaien, voorkomen?

 ja en nee.

Tussen de linker en rechter foto zaten 6 maanden en vijf behandelingen van een kwartier.

 

Nu zijn er artsen die zeggen dit is géén scoliose is, dus je toont niets aan.

Dit meisje van 11 is nu moeder van twee kinderen, de rug is prima beweeglijk en nog steeds recht, pijnvrij en zij is mij nog steeds dankbaar.

Afhankelijk van de leeftijd, de oorzaak, de tussenliggende tijd, de kwaliteit van band en spierweefsel etc. kan je soms iets voorzichtig duiden.

Zeker weten, voorspellen zowel positief of negatief is niet te doen en beloftes leiden tot verwachtingspatronen die niemand maar dan ook niemand op aarde kan waarmaken.

Voorkom teleurstellingen door mooie praatjes van therapeuten. “They are illusions of the mind”

De enige groep met soms succes, zijn jonge kinderen, hoe eerder hoe beter is het devies. Voor de groeispurt.

Na het twintigste levensjaar voelen patiënten zich soms na behandeling beter. Dat heeft uiteraard ook een functie.

Corsetten voor bepaalde tijd worden door chirurgen geadviseerd om verslechtering tegen te gaan.

Met name bij aangeboren bindweefselzwakte (Ziekte van de Marfan o.a.) is dat een optie.

 

Er worden standverbeterende en stabiliserende operaties uitgevoerd. De vraag is dan wat is erger de kwaal of de therapie. Artsen gaan dan praten over kansberekeningen als je het wel of niet doet. Ik moet wel toegeven dat er hele mooie resultaten geboekt zijn met operaties. Echter het blijft een duivels dilemma met name voor de ouders.