De Röntgen foto, X Ray.

De “kans” dat op een Röntgen foto iets “zinnigs” (iets therapeutisch nuttigs) te zien is, is heel klein.

 

Alhoewel, soms wel.!

Röntgen verslagen komen vaak met aspecifieke bevindingen zoals:
– Slijtage (artrose),
– Tussenwervelschijfversmalling,
– Discusdegeneratie (discopathie)
– Botontkalking (osteoporose),
Deze bevindingen zijn in het algemeen géén oorzaak van rugklachten.
Ze worden meestal bij gebrek aan andere, betere, diagnoses wel als zodanig gebruikt.

Meestal als de dokter het niet meer weet wat hij met de klacht aan moet zegt hij of zij: ” U heeft slijtage”. (Einde verhaal.)

Aangeboren afwijkingen (congenitale afwijkingen) zijn zelden of nooit reden van rugklachten, die op latere leeftijd ontstaan.

Beeld met veel bot arthrose (Hier is géén therapie voor.)

B.v. hemisacralisatie en of sacralisatie van L 5, de onderste wervel is dan gedeeltelijk of geheel vergroeid met het heiligbeen, is géén reden voor rugklachten.

Anders had diezelfde afwijking wel eerder voor rugklachten gezorgd.
Voetboogbreuken in de wervel met als gevolg spondylolysis  (klik voor info) van de wervel, is in het algemeen géén reden van rugklachten. Alhoewel er vaak wel meer spierspanning onderin de rug is. Dit kan soms tot klachten leiden.
Een spondylolyse of listhesis (afglijden naar voren van de wervel) is wel reden voor goede adviezen (Niet van hoogtes afspringen) en om de paar jaar Röntgencontrôle om te kijken of de afglijding stabiel blijft.

Eigenlijk zijn maar een paar Röntgen bevindingen relevant voor rugklachten.

  • Dat zijn aanwijzingen voor tumoren of metastasen. (uitzaaiingen van tumoren) 

  • En / of aanwijzingen voor een ontstekingsproces, b.v. van de tussenwervelschijf Spondylodiscitis. 

  • Botbreuken na een trauma. 

Een Discus Hernia is niet te beoordelen op een Röntgen foto. 

Vroeger, toen het nog mocht, werden er heel veel Röntgenfoto’s gemaakt door chiropractoren. Deze hadden de functie om fracturen, tumoren en dergelijke uit te sluiten in verband met aansprakelijkheid van de chiropractor en de wettelijke claims in Amerika. Zij dienden niet om een behandelingsplan te ontwikkelen. Chiropractoren zijn namenlijk géén artsen en vallen derhalve niet onder het medisch tuchtrecht. In Amerika zijn ze snel “suable”. 

Tegenwoordig maken chiropractoren warmte of “thermische” scans. Deze zijn uitsluitend gunstig voor de inkomsten van de chiropracter zelf. Ze lokken er patienten mee. Er gaat geen enkele diagnostische waarde uit van een warmte scan. Dit zijn ze gaan doen als inkomstenbron nadat de Röntgenfoto’s (die veel geld opleverde) bij hun in de praktijk verboden werd door de Nederlandse regering. (De stralingswet)