De MRI scan.

Een Magneet Resonantie Imaging scan.

De MRI scan van 1,5 tot 7 Tesla (Leiden) als onderzoek mogelijkheid.

Magneet straling is niét terratogeen, (Beïnvloed het cel DNA niet) zoals Zonlicht, Röntgen en Gamma straling wèl doen. Het heeft géén ioniserende werking op DNA en muteert derhalve helemaal niets!!

(Mind you for “non-sense” van zogenaamde deskundigen.)

Een “discus” hernia is alléén goed te zien op een CT scan of MRI scan.

 

Nekhernia

 

Alvorens men een MRI scan maakt, kan men beter eerst een gespecialiseerde arts naar uw rug laten kijken.

Zoals de orthopaedisch chirurg, de neurochirurg, de neuroloog, of een arts voor orthomanuele geneeskunde.

Dit voorkomt onnodig scannen.

Het aantonen van een hernia op een scan, omdat je verwàcht er een te vinden, is op zich niet voldoende reden om te gaan scannen. Er moet een zekere vorm van behandelplan uit voortvloeien, zoals wél of niet opereren.

Indien iemand zich niet wil laten opereren is een scan niet voor de hand liggend. Een scan dient niét als nieuwsgierigheid bevrediging of als “angst” afweer van een huisarts om fouten te maken, of als evaluatie van een bedrijfsarts.

Ik begrijp dat er op dit punt anders denkenden zijn. Onze oosterburen noemen dat Devensieve geneeskunde. Uit angst om fouten te maken. Deze angst uit onzekerheid kost de maatschappij een gods vermogen!!!!!

De belangrijkste nascholing cursus voor artsen is: Het leren omgaan met “Ik wéét het niet”. Beurs analisten hebben hier veel minder moeite mee. En het komt net zo vaak voor!!!

Prof. Postacini (Italiaan) oud voorzitter van de “European Spine” groep, toonde aan dat 30 % van alle “gezonde mensen” een of meerdere Hernia’s heeft, zonder daar klachten van te hebben.
Het zoeken naar een stok om de hond te slaan is juist niet goed in deze.
In Italië noemt men trouwens  “alle” rugklachten “Hernia Disco”

Het commercieel laten scannen, door op winstbejag zijnde bedrijven, is een vorm van angst terreur. En ja één op de zoveel heeft er baat bij, een percentage gelijk aan het winnen van de staatsloterij of postcode loterij. En ja er zijn verhalen van levensreddende gevallen. Maar dat wettigt niet de vele onnodige scans.

Hierbij komt nog dat de interpretatie van de scan afhangt van de deskundigheid en ervaring van de beoordelaar. Alle beoordelaars vinden zichzelf natuurlijk fantastisch en het kan niet beter. Echter dat is vaak onjuist gebleken.

Onderrug hernia’s tussen L4 en L5 en tussen L5 en S1

In Amerika is aangetoond dat hoe meer MRI scan apparatuur in een gebied aanwezig is, des te meer operaties er worden uitgevoerd. Voor snijgrage “arme” chirurgen een “gouden” excuus.

De MRI scan

De afkorting MRI staat voor magnetic resonance imaging, beeldvorming met magnetische resonantie. Grofweg valt te zeggen dat een MRI-scan een nauwkeurig beeld geeft van de volgende lichaamsonderdelen:

•    hersenen(functie), ruggenmerg en zenuwen
•    spieren
•    pezen en gewrichtsbanden
•    hart(functie)
•    buikorganen

Voorheen werd de MRI-scan ook wel NMR-scan genoemd. NMR staat voor nuclear magnetic resonance. Omdat deze benaming bij veel mensen een beeld van kernreacties en schadelijke straling opriep, is deze naam niet meer in gebruik.

Bij een MRI-scan worden met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne weer opgevangen. Er wordt dus geen röntgenstraling gebruikt.

Een computer verwerkt vervolgens de signalen tot een afbeelding die op een beeldscherm bekeken kan worden. Met deze techniek kunnen gemakkelijk doorsneden van het lichaam of bepaalde organen worden gemaakt alsof er plakjes van zijn gesneden.