Gewrichten en hun eigenaardigheden.

Dyslocatie.

Enige niet zo bekende wetenswaardigheden omtrent onze gewrichten.

Kraakbeen wordt indirekt van bloed voorzien. De zuurstof voorziening alsmede voedingstoffen voor de kraakbeencellen vindt plaats door het vocht uit de bloedbaan met hierin opgelost de nodige stoffen. Om dit zo goed mogelijk te maken moet een gewricht bewogen worden. Wisselende drukken zorgen voor een goede “doorwatering”. Gewrichten worden tijdens het bewegen als het ware door lichaamseigen vloeistof gesmeerd. Deze vloeistof veranderd qua samenstelling in verloop van minuten onder invloed van de belasting en de omgevingstemperatuur van het gewricht.

Een “warming up” bepaalt derhalve de smering van een gewricht en tevens de waterdruk in het kraakbeen.

Bij het kopen van smeerolie voor auto’s bij het olieverversen zie je een nummer op de oliebussen staan. Bijvoorbeeld: SW 20 of SW 30. Deze nummers hebben te maken met de smeereigenschappen van de olie. Met name de relatie temperatuur en smering.

De verandering van smeer eigenschappen doet het menselijk lichaam zelf. Het heeft alleen wat tijd nodig. Vandaar een warming up.

Elk gewricht heeft een water overdruk ventiel. Een veiligheidsklep tegen te hoge druk. In het bijzonder de grote gewrichten. Ook de facet gewrichten van de ruggewervels hebben een overdruk ventiel. Indien de “intra articulaire druk” of wel de druk in het gewricht te hoog wordt, ontsnapt er gewrichtsvloeistof langs de bindweefselbladen van het gewrichtskapsel. Dit is door middel van opspuiten van contrastmiddel in het gewricht en MRI doorlichting aan te tonen.
Indien iemand dus van een bepaalde hoogte op zijn voeten terecht komt, kan het zijn dat in diverse gewrichten gewrichtsvloeistof door de plotselinge overdruk buiten het kapsel komt. Deze gewrichtsvloeistof bevat veel eiwitmoleculen en eiwitmoleculen trekken vocht aan. (Eiwit moleculen zijn osmotisch actief) Dit kan leiden tot zwellingen die op zich, tijdelijk, drukverhogend kunnen werken buiten het gewricht. (“extra articulair”) Indien er bloed vrijkomt in het gewricht  (Heam – Arthros) is dit schadelijk voor het kraakbeen. Bloed en kraakbeen verdragen elkaar niet. De schade is na jaren aantoonbaar.