Nekklachten & Whiplash symptomen

Probleem:

Nekpijn. Verminderde of pijnlijke beweeglijkheid van de nek. Nekstijfheid. Duizeligheid. Het whiplash ongeval.

Nekpijn komt vaak voor na verdraaiingen van de nekwervels.

Bijvoorbeeld als gevolg van buikslapen, achterover haarwassen in de wasbak bij de kapper, of na achteruit parkeren met de auto, of na bijvoorbeeld het plavond witten. Na een sporttrauma, te denken valt aan een rugby scrumm, deze heb ik in de praktijk meegemaakt.

Indien er prikkeling optreedt op een uittredende nekzenuwweefsel, gaat het lichaam automatisch de nek beschermen door alles vast te zetten door middel van verhoogde spierspanning. In zeer extreme gevallen noemen we dat een “Torticollis”

Het is een soort spit in de nek.

In Duitsland noemt men dat een “Hexenschuss”  Een stijve verkrampte nek.

Van belang is dat dit een gevolg is en géén oorzaak.

De verhoogde spierspanning kan wèl een oorzaak zijn van nog meer spierspanning, als gevolg van nog meer prikkeling. Een zich zelf versterkend mechanisme.

Het gevolg wordt oorzaak. Dit zien we vaker.

Je komt dan in een vicieuse cirkel terecht.

OMG benadering:

De nek zal dan in zijn totaal vakkundig manueel “gerèset” moeten worden. Vakkundig betekent géén tractie of kraken, maar deskundig alles op zijn plaats zonder kracht, om extra prikkeling te voorkomen.

 Huisarts benadering:

Huisartsen geven meestal spierverslappers als medicijn. Medicijnen zorgen er echter nooit voor dat de nekwervels weer recht gaan staan en hun belangrijke functie weer normaal uitoefenen. Een andere keus van de huisarts is “doe maar fysiotherapie”.

Om met fysiotherapie te beginnen is zeer redelijk, alleen wanneer dat niet helpt na 3 à 4 behandelingen moet je er deskundig naar laten kijken door een OMG arts en niet nog 20 behandelingen bij de fysiotherapeut accepteren.

Het whiplash ongeval

Het ‘whiplash’ ongeval is het meest bekend als het gevolg van een ongeval waarbij de auto van achteren wordt aangereden. Hierbij maken de nek en het hoofd van de inzittenden een beweging die overeenkomt met die van de punt van een knallende zweep.

De krachten die bij zo’n whip-lash op de nek worden uitgeoefend zijn zeer groot, zelfs bij een relatief kleine botsing. Zij kunnen een oorzaak zijn van veel typische standsveranderingen van de wervels in de nek, met name van de bovenste wervel, de atlas. Aangetoond is dat de whiplash al heeft plaatsgevonden alvorens het hoofd tegen de hoofdsteun komt.
Daardoor is zo’n ongeval, soms jaren later, een bron van allerlei (vage) klachten in het hoofd en van de nek, zoals, duizeligheid, vlekken voor de ogen, lage bloeddruk, dubbelzien, uitstralende pijnen in de armen, ‘verstopte’ neus, oorsuizen of klachten van de nek zelf en de schouders. Er kunnen zelfs hartkloppingen en hyperventilatie door ontstaan. Minder bekend is dat elk ongeval, waarbij het hoofd betrokken is, (bijvoorbeeld het stoten tegen een balk of vallen met de fiets) een ‘whiplash’ afwijking kan geven.

Zwitsers neurologisch onderzoek heeft uitgewezen dat 40 % van de patiënten met een ‘whiplash’ trauma na 5 jaar ernstige slijtageverschijnselen vertonen aan de nekwervels (artrose), hetgeen hun inziens gezien moet worden als opgetreden schade door het ongeval. (Dvorak & Dvorak)

Bij ernstige ongelukken kunnen er door teveel rek, puntbloedingen zijn ontstaan in het ruggemerg, de hersenstam of in de hersenen zelf. Hier is géén therapie voor.

Derhalve is het van belang de veroorzaker van het ongeluk aansprakelijk te stellen voor alle in de toekomst zich ontwikkelende klachten. Meestal wil de autokostenverzekering van de tegenpartij snel van u af. Wees hiervoor op uw hoede!. (Spätschaden noemen de Duitsers dat, daar zijn de verzekeraars niet gek op).

(1) De letterlijke vertaling van ‘whiplash’ is zweepslag. Hieronder verstaan wij echter in Nederland een vrij ernstige spierscheuring, meestal in de kuit.

Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat bij autopsie op overleden whiplash-patiënten grote afwijkingen te zien zijn, welke op röntgenfoto’s nauwelijks of niet aantoonbaar bleken. (90 % vals negatief) 5 jaar later zijn die wel te vinden op X rays.

Ik adviseer iedereen na een ongeluk om het boek te kopen van Mr. Raoul van Dort

Het verhaal van letselschade ISBN 9789077671023

Dit boek handeld over de juridische consequenties na een ongeval.

Wees op je hoede bij letselschade advocaten die no cure no pay er op na houden. Vaak worden deals gesloten die niet het belang van de patiënt dienen.