Anamnese

Het medisch gesprek of “Intake” gesprek.

Het medische verhaal, met name de geschiedenis van de klacht, van veel belang.

Tijdens het eerste consult zal naar de aard van de klachten worden gevraagd en naar uw medische voorgeschiedenis. Waar heeft u klachten. Wanneer is het begonnen. Is er ook een aanleiding zover u weet, bijvoorbeeld een ongeluk. Van welke kant bent u aangereden, van achteren of van voren, of van links of rechts en waar zat u precies in de auto.

 

 

Bent u al eerder ergens onder behandeling geweest voor deze klacht.?

Is er al onderzoek geweest door middel van Röntgen foto’s of Mri scans.?

Je probeert, als onderzoeker er achter te komen wat er precies gebeurd is.

Is er sprake van uitstralende pijn ?.

Is de pijn continu of alleen in de morgen ?.

De vraag hoever kunt u lopen en hoever u kunt fietsen is van wezenlijke informatie voor een dokter en zegt iets over een eventuele beknelling in het wervelkanaal.

Zo zijn er tal van vragen, bijvoorbeeld wat voor sport doe je ?

Ik had eens een zeer goede rugby speler met nekklachten en hoofdpijn. Hij stond in de “scrum” voorovergebogen te duwen om de bal te krijgen tijdens de wedstrijden. Die man heb ik naar iemand anders verwezen en gezegd: “Kom maar terug voor uitlijnen en richten na je rugby carriere”. Nekwervel correcties hebben op dat moment geen enkele zin.

Na het onderzoek wordt er een behandelplan gemaakt en besproken. De behandeling heeft tot doel de niet beweeglijke wervels weer hun functie terug te geven. De oorspronkelijke functie’s van de wervelkolom en die van het zenuwstelsel kunnen zich dan herstellen.

In de eerste dagen na de behandeling kan napijn optreden, ook op plaatsen waar normaal geen klachten waren. De pijn kan nogal variëren in hevigheid maar gaat gelijdelijk weer weg. Na de laatste behandeling kan het nog verscheidene weken duren eer de oorspronkelijke klachten verminderen of verdwijnen. Over het algemeen wordt geadviseerd een periode van een maand af te wachten. Door de correcties treedt er andere spierspanning op en verandert de houding. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen. Na één maand vindt in sommige gevallen een contrôle plaats. Dit gebeurd na een telefonisch gesprek vooraf met de vraag hoe het gaat.

Behalve de orthomanueel geneeskundige behandeling worden vaak ook adviezen gegeven met betrekking tot werk, computer hoogte, belasting van het lichaam, sportbeoefening en voeding.