Het vaste punt.

Een “punctum fixum” vast punt is noodzakelijk voor kracht uitoefening.

De ribben zijn ooit in het verleden ontstaan vanwege het feit dat de bovenste ledematen (nu armen, vroeger voorpoten) steeds meer kracht gingen gebruiken. (Voorbeeld van functie vormt het orgaan.)

Het ontstaansmechanisme gaat dus als volgt: Meer “arm” kracht, meer ribontwikkeling en dan weer toegenomen armkracht met als gevolg weer meer rib aanpassingen etc. etc. En dit fenomeen in miljoenen jaren.  (Darwin; Ontwikkeling is een aanpasmechanisme.)  Ook de ribben van Epke Zonderland en de Lord of de Rings hebben zich aangepast in de loop der jaren.

In de trainingsleer noem je dat een trainingseffect.

Het selectie criterium was de “survival of de fittest”, Dit begrip wordt heel vaak verkeerd uitgelegd als een vorm van getrainheid. Het Engelse “fit” betekende echter voor Darwin aangepast aan de veranderende omstandigheden. It fits. Met je conditie heeft het niets te maken.

Met andere woorden met meer armkracht cq. voorpoot kracht, had je dus betere overlevings kansenAndere structuren, zoals hart en longen evolueerde mee met de ribontwikkeling maar die laat ik nu even verder buiten beschouwing.

Een van de belangrijkste gegevens is, is dat voor een kracht een vast punt nodig is.

Op de ijsbaan kan je geen auto aanduwen, op een zeephelling is het moeilijk manouvreren.

Over het vaste punt in het water ga ik het misschien nog wel een keer hebben als zwemmer.

De ribben dienen als vast punt.

De ribben zitten aan de voorkant bijna allemaal vast aan het borstbeen en aan de achterkant aan de wervels. De verbinding aan de wervels is een compromis model tussen stevigheid en beweging. Dit compromismodel zien we veel in het menselijk lichaam terugkomen..

Het is een zeer merkwaardig model.

Een rib zit vast aan twee wervels en is ligamentair verbonden met de tussen wervelschijf.

Een wervel heeft dus 4 “halve” gewrichtskommen voor vier ribben op het wervel lichaam en voor elke rib een costo – tranversaal gewricht.

Het wervelkanaal waaruit de zenuw loopt wordt mede gevormt en beïnvloed door het rib wervelgewricht.

Sterker nog de sympatische ganglia zijn er mee verweven.

Als er dus sprake is van een verzwikking van de rib op het costovertebrale gewricht bijvoorbeeld doordat een borstwervel “scheef ” staat dan zorgt de zwelling van het gewricht voor prikkeling op het zenuwweefsel, met uitstralende klachten als gevolg.

Dit is de oorzaak vaak van ritme stoornissen maagklachten en andere interne klachten.

Terug naar het vaste punt.

Wanneer er teveel kracht gezet wordt met de armen zowel symetrisch als ook asymetrisch, kan het zijn dat het vaste punt “De ribben” verschoven raken.

Newtons Law: Aktie is Reaktie

Een koffer met een hand van de band tillen op Schiphol is een berucht voorbeeld.

Een asymetrische kracht bijvoorbeeld met de rechter arm, geeft aan de andere kant links veel klachten omdat er irritatie is onstaan op het costovertebrale gewricht. Uitstralende pijnen naar de armen komen vaak vanuit de borstwervelkanalen en niet zozeer uit de nekwervelkanalen.