Hernia klachten. Hernia nucleus pulposis.

Probleem:

Pijn in de onderrug met uitstralende pijn naar de tenen, voeten, kuiten of bovenbenen, rusteloze benen.

Een discushernia geeft uitstralende pijn. De pijn neemt toe bij hoesten en niezen, of als ik mijn hoofd voorover buig, dan voel ik dat in mijn onderbeen. Ik sta scheef. Ik krijg mijn sokken niet meer aan zonder pijn. “Ze” noemen het “Spit” of “Ischias”. “Ze zeggen dat ik een hernia heb.

OMG oplossing:

Wij kijken of het bekken scheefstaat? Of er verdraaiïngen zijn tussen het heiligbeen en het bekken en of de wervels van L5 L4 en L3 niet verdraaid staan en goed beweeglijk zijn.

Huisarts oplossing: 

Zie aparte item over lage rugklachten en het huisartsen beleid.

De Rug Hernia

Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf, meestal in de richting van het tussenwervelkanaal. Dit is het kanaal waar de zenuwen vanuit het ruggemergkanaal in uittreden om vervolgens naar een orgaan, een arm of een been te lopen. De uitpuiling kan meestal worden aangetoond met een CT scan of MRI computer scan.
Een hernia hoeft geen beletsel te zijn voor de toepassing van Orthomanuele therapie. Dit dient van geval tot geval beoordeeld te worden. Zo heb ik enkele met  MRI scan aangetoonde herniae van  4, 6, 8 en zelfs 10 millimeter met uitstekend resultaat behandeld. Dit lukt echter niet in alle gevallen. Succes in deze is helaas niet te voorspellen. Nadelig was de behandeling nooit. De klachten komen vaak voort uit een combinatie van scheefstand van de wervels van de wervelkolom en van de compressie van de hernia op de zenuwwortel. Er zijn ook andere verklarings modellen, uitstralende pijn zonder zenuw compressie, pseudo radiculaire klachten, hierop kom ik later terug.

Er kan ter plaatse van de drukverhoging een weefselreaktie plaats vinden die te vergelijken is met een „steriele” ontstekingsreaktie. (Pijn, zwelling etc.) Hierbij is er al kernmateriaal naar buiten bekomen.
Groot moleculaire eiwitten treden uit de bloedbaan en trekken osmotisch vocht aan.
Dit vermeerderd de druk en geeft meer pijn.
Dit is de reden waarom diclofenac voorgeschreven wordt. Een ontstekingsremmer.

Rechts Hernia L4 L 5, Centrale uitpuiling.

Het komt dikwijls voor dat na een hernia-operatie opnieuw klachten ontstaan omdat niet alle oorzaken zijn weggenomen met een operatie. De scheefstand wordt door een operatie niet behandeld. Dit klachtenpatroon gebeurt meestal in andere gebieden zoals schouders en armen maar kunnen ook op dezelfde plaats optreden.

Een operatie die tussenwervelschijf materiaal doelbewust laat zitten is vaak beter. Het nadeel is wel een ± 15% herhalings kans.

Het uitpuilen van een tussenwervelschijf, binnen zijn omhulsel, is op zich een normaal fysiologisch proces! Dit proces maakt bewegen en met name  zijwaarts buigen mogelijk.  Prof. Postacini deed in Rome M.R.I. scan onderzoek bij 3000 “gezonde”, klachtenvrije Romeinen. Hij vond tot zijn verbazing bij 30 % van de mensen een hernia zonder klachten. Het vinden van afwijkingen zoals artrose, osteoporose, tussenwervelschijf vernauwing etc. vinden we ook bij volledig gezonde, klachtenvrije mensen. De betekenis van onderzoeksresultaten is vaak niet duidelijk. Het wordt waarschijnlijk net zo vaak gebruikt als misbruikt.

Hernia van de nucleus in het rechter kanaal bovenaanzicht.

Hier is sprake van compressie

Tussenwervelschijf van boven gezien.

Discus Hernia met wortel compressie. Géén ganglion compressie.

Discus hernia lateraal

Beeld schuin van achteren.

Ik wil er geen twijfel over laten bestaan dat er bij hernia’s kritieke situaties kunnen voorkomen, (zoals plotseling  optredende plasproblemen of uitvalverschijnselen in arm of been) waarbij zo snel mogelijk geopereerd moet worden. Dit om blijvende schade aan zenuwen of blaas te voorkomen.


Het  orthomanueel rechtzetten moet dan enige tijd na de operatie  plaatsvinden.

Het meest karakteristieke onderzoek is een MRI scan. Hieronder zie je 3 uitpuilingen van tussenwervelschijven op een MRI scan.
De onderste moest geopereerd worden. Indicatie hiervoor is op deze MRI niet goed te beoordelen.

MRI scan van opzij gezien.

Twee herniaties van de tussenwervelschijven op MRI.

Nekhernia. De tussenwervelschijf bekneld de zenuw.

 

Twee hernia testen

Laseque test.

 

Knie buigtest.


Als deze twee testen uitstralende pijn geven in het been, is het tijd om een afspraak te maken.
Veel artsen stellen bij Herniaklachten en “schijnbare” Hernia-klachten een ligkuur voor. Men hoopt, dat daarmee de hernia uit zichzelf weer op zijn plaats terug komt omdat de zwaartekracht op de tussenwervelschijven bij liggen uitgeschakeld is. De kern (nucleus) van de schijf kan dan weer water aanzuigen en het kapsel, waarbinnen de kern zich bevindt, kan genezen. Dit is dus wetenschappelijk achterhaald. Omdat bewegen na het losmaken van de wervels een beter herstel laten zien. Nu is de gangbare mening:

‘Use It Or Lose It’

(gebruik het of verlies het.)

Blijf in beweging. Het kost enorm veel tijd en energie om de  spieren weer terug te trainen tot het oude, normale niveau. De spieren zijn „zelf” geen oorzaak van de rugklacht. Trainen van spieren is derhalve niet logisch.
Zie verder hierover de oorzaken van rugklachten.

Drukprofiel bij belasting

De tussenwervelschijf als schokbreker.