Ouderdomsverschijnselen.

Ouderdoms verschijnselen op Röntgen foto’s zijn meestal géén oorzaak van rugklachten. Dit wordt vaak wel, “ten onrechte”, aan patienten verteld.

Termen zoals bv. slijtage en arthrose worden meestal gebruikt als de arts de klachten niet goed kan verklaren. Meestal wordt er een Röntgen foto gemaakt of een MRI scan en beschrijft de radioloog de foto. De interpretatie van die beschrijving, door de huisarts, is vaak fout. De meeste Röntgen afwijkingen zijn namelijk géén oorzaak voor pijnklachten.

Het is iets van “Ik moet toch wàt zeggen tegen de patiënt” om hem of haar gerust te stellen. Het zou beter zijn als de dokter zou zeggen: Ik weet het niet waar uw klachten vandaan komen. Dat is veel eerlijker, maar het is ontzettend moeilijk voor een huisarts dat toe te geven. Röntgen onderzoek bevestigt wel de diagnose arthrose maar arthrose hoeft geen pijnklachten te veroorzaken. 

Echter soms wel. Zoals botwoekering die een zenuw irriteert. 

1) Artrose (slijtage is een verkeerde naamgeving)
2) Tussenwervelkanaal (te nauw)
3) Dunne tussenwervelschijf
4) Uitpuilende tussenwervelschijf

 

De normale beschermings reactie van het lichaam op zenuwwortelprikkeling, van welke oorzaak dan ook, is de samentrekking van de omliggende spieren. Spierpijn als gevolg van een te hoge spierspanning is dus een gevolg en géén oorzaak.
Spieren vormen ten behoeve van bescherming, een strak korset, dit om verdere schade aan de zenuw te voorkomen.
Het kan zelfs zover gaan dat de wervelkolom naar de andere kant getrokken wordt om de zenuw meer ruimte te geven. Dan sta je scheef op basis van spierspanning. Dit is iets anders dan een scheefstaand als gevolg van een bekkenscheefstand. Beide scheefstanden komen ook tegelijk voor. Hier is enige diagnostische ervaring noodzakelijk.
Spierverslappers hebben nut bij bedrust in de acute fase. Lopen met spierverslappers is een “wedstrijd” tussen de spierverslappende werking van de medicijnen en de beschermfuncties van de spieren. Pijnbestrijding is meestal zinvol zijn om een vicieuze cirkel te doorbreken.
Wereldwijd wordt Diclofenac het oude „Voltaren” gegeven als onstekingsremmer.
De oorzaak van de klacht is meestal géén ontsteking, dus het middel werkt zelden.