Het verklaringsmodel van de manuele geneeskunde.

Vanaf de begintijd van de manuele therapie is men bezig geweest om een passende verklaring te vinden voor het effect en het werkingsmechanisme van de “manuele” behandeling.

Zo ontstonden er “scholen” van manuele therapie. En alle richtingen hadden hun eigen verklaringsmodel. Het lijkt net op het “geloof” met al zijn kenmerken en afsplitsingen.

Het feit dat iedereen zijn gelijk claimt komt omdat iedereen, elke manuele therapieschool, een bepaald succes boekt. En het ontstaan van Goeroes

Dan ontstaat het “David Hume principle” met de vraag: Komt dat positieve effect vanwege uw vermeende theorie, die aan uw behandeling ten grondslag ligt, of komt dat door een door u en andere niet bekende factor. Voor het gemak noemen we die factor LABDA  Ŷ

Beroemd is de koortsende ziekte in Athene ten tijde van Hypocrates. De diagnose van Hypocrates was een koortsende ziekte als gevolg van stank of slechte lucht ” Mal – aria” De stank kwam van de moerassen boven Athene en die moerassen werden op zijn aanbeveling gedempt. De koortsende ziekte werd overwonnen, omdat het toeval wilde dat de factor Ŷ “de malariamug” in het moeras leefde.

Een groot bewonderaar van David Hume was Dr. Pavlov die verklaarde het fenomeen dat iedereen gelijk heeft als volgt.

Je behandelt volgens methode A en je hebt vaak succes. Je verklaard voor jezelf dat dat uiteraard komt om wat je doet en telkens bewijs je je gelijk. De Goeroe is geboren, want anderen die hem of haar navolgen, hebben ook dat succes. Het verklaringsmodel van de Goeroe ligt meestal op het niveau van het moeras dempen.

Omdat alle scholen succes boeken, de één wat meer dan de ander, ontstaan er ruzies tussen de scholen en heeft iedereen zijn eigen gelijk en komt niemand op het idee van wat  Ŷ  zou kunnen zijn.

Uiteraard zie je dit fenomeen bij alle Goeroes zoals dieet Goeroes, Geloofs Goeroes, Sport Goeroes etc. Goeroes zijn de grootste Narcisten van allemaal en accepteren niet het gelijk van de ander en helemaal niet de factor Ŷ die hun verhaal onderuit haalt.